English version        Versión en castellano

fotobioAgustí Fernández (Palma de Mallorca, 1954), amb una carrera perfectament consolidada i una merescuda reputació internacional, és un dels músics catalans de major projecció internacional i una referència mundial en el món de la música improvisada. Fernández ha treballat amb grans músics de l’improvisació lliure com Peter Kowald, Derek Bailey, Laurence D «Butch» Morris, Evan Parker, Barry Guy, Mats Gustafsson, Joel Ryan,Joe Morris, Nate Wooley i Peter Evans entre molts d’altres. Actualment és membre de la Blue Shroud Band i de la London Improvisers Orchestra. També ha format part del Mats Gustafsson NU Ensemble i de la Barry Guy New Orchestra. Fins a la data actual té publicats més de 150 CDs.

«Agustí Fernández és un dels exploradors més importants de la música vanguardista a Espanya, un músic que combina un gran coneixement del piano clàssic del siglo XX amb la lliure improvisació del jazz per crear un estil únic i poderós (The Village Voice, New York).

Ha treballat també amb el reconegut compositor de musica contemporània Héctor Parra, qui va composar en estreta col•laboració amb el pianista el solo per a piano expandit FREC, estrenat el 2013 al Huddersfield Contemporary Music Festival. Aquest concert va comptar amb la col.laboració del videoartista Lucas Caraba.

Ha dirigit diversos ensembles de música improvisada com Ad Libitum Ensemble (Varsovia), Free Art Ensemble (Barcelona), Ansambl Studio 6 (Lujbljana), Orquesta FOCO (Madrid), Entenguerengue (Jérez de la Frontera), Impromptu Ensemble (València), etc.

Premis i reconeixements

Al llarg de la seva vida professional, Fernández ha rebut diversos reconeixements, i així el seu solo de piano “Mutza” presentat a Nova York el 2007 fou distingit per la revista novaiorquesa AllAboutJazz com un dels 10 millors concerts de l’any. El CD “Un llamp que no s’acaba mai” a PSI (Agustí Fernández, John Edwards i Mark Sanders) fou distingit per AllAboutJazz com un dels 10 millors CDs de l’any 2009; el CD “Aurora” a Maya Recordings (Agustí Fernández, Barry Guy y Ramón López) fou escollit per la revista Cuadernos de Jazz com a millor disc de l’any 2007, com el quart millor disc de la historia del jazz catalá per la revista Jaç i fou Disc d’émoi (febrer 2007) per la revista francesa Jazz Magazine. El 2012 va ser finalista del “BMW Welt Jazz Award” de Munich amb el trio “Aurora”.

L’any 2000 va rebre el “Premi Altaveu” del Festival Altaveu Sant Boi de Llobregat i el 2001 el premi “FAD – Sebastià Guasch” juntament amb Andrés Corchero pel seu espectacle “A modo de Esperanza”.

L’any 2010 va rebre el “Premi Ciutat de Barcelona de Música” atorgat per l’Ajuntament de Barcelona. El 2013 va ser distingit amb el «Premi Nacional de Cultura» de la Generalitat de Catalunya.

El 2011 Fernández fou el protagonista del documental “Los dedos huéspedes” de Lucas Caraba, que s’ha projectat en diversos festivals internacionals de documentals.

Activitat Docent

Agustí Fernández ha estat professor titular d’improvisació a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) des de l’any 2001 fins al 2022. També ha portat a terme una important activitat docent en l’àmbit de l’improvisació i, entre altres centres, ha impartit classes a l’IRCAM de Paris (França), a l’Estonian Academy of Music and Theatre de Tallin (Estonia), al Real Conservatori de L’ Haia (Holanda), al Conservatori d’ Arnhem (Holanda), al Taller de Músics de Barcelona, al Taller de Músicos de Gijón, al Conservatorio Superior de Música de Salamanca i al Conservatorio Superior de Música de Zaragoza.

 

Déjanos tu comentario

Tu mail nunca será público. Los campos obligatorios estan marcados como (Obligatorio)